Bleaching

Bleaching of bleken van de tanden is een esthetische behandeling om de kleur van de tanden lichter te maken. 
behandelingen / Bleaching

Het actieve bestanddeel om de tandkleur lichter te maken is waterstofperoxide. Dit wordt via verschillende formules aangeboden, waarbij de actieve concentratie aan waterstofperoxide niet hoger mag zijn dan 6% volgens de Europese wetgeving en deze producten mogen enkel onder begeleiding van een tandarts gebruikt worden. Zogenaamde “bleeksalons” die deze behandelingen aanbieden gebruiken ofwel veel lagere concentraties waterstofperoxide die onvoldoende werkzaam zijn of gebruiken mogelijk illegale (en onveilige) producten om toch een effect te bekomen. Bleachbehandelingen kunnen op verschillende manieren uitgevoerd worden in functie van de mogelijkheden en wensen van de patiënt. 

Hoe werkt het?

Naarmate we ouder worden zullen onze tanden verkleuren door verschillende oorzaken. Koffie, thee, rode wijn en sigaretten zijn de meest voorkomende externe verkleuringen. Trauma, vullingen, ontzenuwingen of (bepaald) antibiotica gebruik als kind zijn de meest voorkomende interne verkleuringen. Afhankelijk van de oorzaak van de verkleuringen bepaalt de tandarts de beste behandeling. Externe verkleuringen kunnen meestal eenvoudig verwijderd worden dankzij het oxiderend effect van waterstofperoxide. Dit product bindt met de pigmenten die de verkleuring veroorzaken in de tanden, waardoor deze lichter van kleur worden. Afhankelijk van de ernst van de verkleuring moet dit meermaals herhaald worden. We onderscheiden 3 verschillende soorten behandelingen.

Homebleaching

Dit is de meest gebruikte behandeling en ook het meest aanbevolen. Deze bestaat uit 2 stappen. Tijdens de eerste behandeling worden de tanden gecontroleerd op gaatjes en eventueel gereinigd, waarna er onmiddellijk afdrukken genomen worden van het gebit indien alles gezond is. Op basis van deze afdrukken worden in het tandtechnisch labo individuele bleekbeugels gemaakt uit transparante kunststof die mooi aansluiten over je tanden en waar een extra kleine ruimte in voorzien wordt voor het bleekproduct. 

Nadien kom de patiënt enkele dagen later terug naar de praktijk om de beugels te passen. Hierbij wordt de pasvorm en aansluiting gecontroleerd om lekkage van het bleekproduct te vermijden en een maximale werking van het bleekproduct mogelijk te maken. Eenmaal de beugels goed passen krijg de patiënt nog uitleg hoe zelf thuis (vandaar homebleaching) aan de slag te gaan om op een veilige manier de tanden te bleken. Dit meestal 2 weken aansluitend met optioneel nog extra weken in functie van het gewenste resultaat. De nieuwe producten zorgen ervoor dat dit vaak maar 1 uurtje per dag nodig is, hoewel in sommige gevallen een volledige nacht aanbevolen kan zijn. 

Het grote voordeel van homebleaching is dat de patiënt zelf kan bepalen (in overleg met de tandarts) hoe licht de kleur van de tanden gewenst is (binnen de haalbare limieten) en dat deze beugeltjes nadien bewaard en opnieuw gebruikt kunnen worden na 6 tot 12 maanden om de nieuwe tandkleur te onderhouden. Na enkele maanden zal er immers altijd een terugval van het initiële resultaat zijn in functie van het gebruik van sterk verkleurende producten als thee, koffie, sigaretten, …

In-office bleaching

Deze behandeling gebeurt volledig in de praktijk (vandaar in-office). Hierbij wordt het bleekproduct rechtstreeks op de tanden aangebracht nadat het tandvlees mooi afgeschermd wordt zodat dit niet irriteert en/of gevoelig wordt. Nadien wordt het product extra geactiveerd met een plasmalamp en warmte om het bleekproces te versnellen. Dit wordt dan 2, 3 of 4 maal herhaald tijdens deze ene behandeling die ongeveer 1u30 tot 2u duurt. Deze behandeling is iets duurder, maar geeft wel sneller resultaat. In de kostprijs van deze behandeling zit een set bleekbeugels inbegrepen om nadien thuis het resultaat te onderhouden of eventueel nog wat te optimaliseren.

Voor zeer hardnekkige, vaak interne verkleuringen is dit vaak onvoldoende en adviseren we een in-office laserbleaching. Deze behandelingen worden bij MOND uitgevoerd door Professor Roeland De Moor. In tegenstelling tot de plasmalamp kan de laser dieper penetreren in de tand om een beter resultaat te verkrijgen. Dit kan ook aangewend worden wanneer slechts 1 of meerdere tanden gebleekt moeten worden zodat ze terug dezelfde kleur als de overige tanden in het gebit bekomen. Voor dit type, hardnekkige verkleuringen door trauma of antibiotica adviseren we u om een afspraak te maken bij Prof. De Moor.

Non-vital walking bleach

Dit type behandeling wordt meestal aangewend bij enkelvoudige donkere verkleuring van een snijtand als gevolg van een trauma of oude wortelkanaalbehandeling. Door de beschadiging van de zenuw en de doorbloeding van de tand kan deze plots grijs of donkergeel worden. Wanneer het gebruikte vulmateriaal bij een (oude) ontzenuwing verkeerd geplaatst werd kan dit ook verkleuring van de kroon geven. Bij deze behandeling maakt de tandarts een kleine opening aan de binnenzijde van de tand en plaatst zo het bleekproduct in de tand, waarna dit enkele dagen afgesloten blijft zitten. Op deze manier wordt de tand van binnenuit bleker gemaakt. Afhankelijk van het type verkleuring moet dit soms wel meermaals herhaald worden. Verder is het ook soms moeilijk om de kleur exact zoals de buurtanden te krijgen, waardoor het resultaat mogelijks iets te licht of te donker kan uitvallen. Dit kan nadien nog gecorrigeerd worden met een homebleaching.

Is bleaching pijnlijk?

Een correct uitgevoerde bleachbehandeling hoeft niet pijnlijk te zijn, doch kan er soms gevoeligheid of irritatie optreden om volgende redenen:

  • Te veel product in de beugel, waardoor het lekt naar het tandvlees en de wortels
  • Blootliggende tandhalzen die niet beschermd zijn door tandglazuur of tandvlees
  • Cracks in de tanden, waardoor het product dieper kan doordringen naar de zenuw
  • Gaatjes door cariës of slechte vullingen die niet opgemerkt zijn bij de controle

Indien deze gevoeligheid zou optreden neemt u best contact op met uw tandarts om de beugel aan te passen, de dosering te controleren of de frequentie en duurtijd van het bleken te wijzigen. Sommigen patiënten krijgen het advies om met een tandpasta voor gevoelige tanden te poetsen voor, tijdens en na het bleken. 


Is bleaching slecht voor de tanden?

Het antwoord is simpel: NEEN. Bleaching is een veilige en efficiënte methode om een mooiere, lichtere tandkleur te bekomen op een niet-ingrijpende manier. Hou echter rekening met de volgende zaken:

  • Waterstofperoxide is mild zuur en maakt het glazuur tijdelijk wat meer poreus (op microscopisch niveau) om de pigmenten te oxideren. Na het bleken, mag u dus NIET POETSEN met de borstel zodat het glazuur de kans krijgt om te remineraliseren dankzij ons speeksel. Het tanden poetsen gebeurt altijd VOOR het bleken. Fluoride in tandpasta helpt dit remineralisatie proces.
  • Overdaad schaadt. Een bleachbehandeling heeft limieten en mag om deze redenen niet langer dan 4 weken aangewend worden. Gemiddeld adviseren we 2 weken. Wanneer er te lang gebleekt wordt kan het glazuur zich onvoldoende herstellen en kan het mogelijks een glazig, meer poreus uitzicht krijgen of kunnen lokaal witte vlekken ontstaan. Indien u wenst verder te bleken na 2 weken, adviseren we om even op controle te komen bij uw tandarts om uw risico in te schatten.
  • Tandvleesirritatie kan optreden door slecht aansluitende beugels of overvulling van het product. Indien dit blijvend zou aanhouden, moet u contact opnemen met uw tandarts om de beugels en dosering te controleren.

Om deze redenen benadrukken we nogmaals het belang om dit onder supervisie van een tandarts te laten uitvoeren. De wetgeving staat ons niet toe om prijzen van behandelingen op de website te vermelden. U kan hiervoor contact opnemen met de tandartspraktijk.



Iets voor jouw mond?

Heb je nog vragen over deze dienst of een andere, of wens je over te gaan tot het maken van een afspraak?

Contacteer ons