Kindertandheelkunde

Veel patiënten hebben tot onze spijt niet altijd goede herinneringen aan het tandartsbezoek tijdens hun jeugd. Soms kan het zelfs zo erg zijn dat er bepaalde traumatische ervaringen zich opgestapeld hebben en tot een blijvende schrik leiden voor het tandartsbezoek.
behandelingen / Kindertandheelkunde

Bij MOND beseffen we dan ook het belang van een goede relatie tussen patiënt en tandarts en deze start al vanaf het eerste bezoek op jonge leeftijd. Bij de meeste kinderen zijn alle melktanden aanwezig 30 maanden na de geboorte. De eerste beginnen vaak na 6 maanden te piepen, terwijl de laatste melkkiezen tussen 24 en 30 maanden verschijnen. Deze periode kan soms met wat pijn gepaard gaan, maar gaat meestal zonder erg voorbij. Tijdens die eerste maanden adviseren we jonge ouders om de eerste tandjes met een net doekje proper te wrijven, aangezien die tandenborstel vaak nog te groot is en de medewerking vaak nogal moeilijk verloopt. Ook een speciale vingertandenborstel kan hierbij helpen.

Vanaf het 2e levensjaar kan het aangewezen zijn om eens op bezoek te komen bij de (kinder)tandarts. Dit is een leuk kennismakingsgesprek waarbij de kindertandarts zich vooral focust op gewenning aan het tandartsbezoek. Van de eerste stapjes in het kabinet, tot even op de stoel kruipen, mogelijks plat gaan liggen en in het beste geval ook al even in de mond laten kijken. Dit op het tempo van het kind, zodat het ten allen tijde een leuke ervaring blijft. Er wordt eventueel wat voedingsadvies gegeven en indien mogelijk geïnspecteerd of eventueel ongewenst gedrag zoals duimzuigen of een fopspeen moet afgebouwd worden om een goede ontwikkeling van de mond, tanden en tong mogelijk te maken. 

Dit bezoek wordt 6-maandelijks herhaald en is zo goed als volledig terugbetaald tot de leeftijd van 18 jaar. Zo willen we bij MOND kinderen en ouders stimuleren om in te zetten op preventie, zodat vervelende tandproblemen op tijd opgespoord en bij voorkeur vermeden worden. 

Wanneer er dan toch eens problemen zouden ontstaan door een val op de tanden of een gaatje, is het kind reeds gewoon aan het tandartsbezoek en kan dit vaak probleemloos opgelost worden met de nodige uitleg en ervaring. Zo blijven de tandartsbezoeken aangename ervaringen en vermijden we angstige volwassen patiënten in de toekomst. 

Ontwikkelingsstoornissen

Sommige kinderen hebben helaas te maken met een onvoldoende ontwikkeld glazuur op bepaalde tanden waarbij we spreken over “kaasmolaren” of “molarincisorhypomineralisation” indien ook de snijtanden aangetast zijn. Deze kinderen verdienen vaak extra begeleiding en nazorg en verwijzen we dan ook graag door naar één van onze kindertandartsen om de juiste behandelingen in te stellen. 

Polycariës

Wanneer jonge kinderen veel suiker via de voeding of dranken krijgen kan dit zeer snel ernstige aantasting van het melkgebit geven waarbij we vele gaatjes (cariës) vastellen. Vaak veel sneller dan bij het volwassen gebit. Indien dit zo uitgebreid is, kan het nodig zijn dat we kindje moeten verwijzen naar een tandarts-specialist in de narcodontie waarbij het kind onder volledige anesthesie in het ziekenhuis behandeld moet worden om alle problemen in 1 behandeling onder controle te krijgen. Suikermomenten moeten dan ook zoveel mogelijk vermeden worden bij jonge kinderen, aangezien de gevolgen kunnen leiden tot ernstige tandpijn, abcesvorming of traumatische ervaringen bij de tandarts.


Orthodontie en logopedie

Door problemen met de positie van de tanden en de kaken kunnen op jonge leeftijd soms spraak -of slikproblemen ontstaan. Dit kan het gevolg zijn van langdurig duimzuigen, fopspeengebruik, een immobiele tong of een verstoorde kaakrelatie. Wanneer de tandarts dit op tijd vaststelt, kan een doorverwijzing naar de orthodontist (kaakrelatie) of logopedist (spraakprobleem) aangewezen zijn. Vroegtijdige behandelingen van deze problemen kunnen intensieve behandelingen in de toekomst vaak vermijden. 

Iets voor jouw mond?

Heb je nog vragen over deze dienst of een andere, of wens je over te gaan tot het maken van een afspraak?

Contacteer ons