Veneers

Veneers worden ook wel facings, schildjes of plaatjes genoemd. Ze vormen een belangrijk onderdeel van de esthetische tandheelkunde en hebben betrekking op 2 type behandelingen. 
behandelingen / Veneers

Composiet veneers
Dit zijn kleur -en vormcorrecties van de tanden met composietmateriaal. Dit plastisch vulmateriaal wordt in laagjes over de tanden aangebracht (al dan niet na lichte correcties van de tandstand) en via een polymerisatielamp uitgehard. Nadien wordt er voldoende tijd gespendeerd om deze vorm te geven en op hoogglans te polijsten. Deze behandelingen gebeuren enkel door de tandarts en rechtstreeks in de mond. Het resultaat is dus sterk bepaald door de skills en ervaringen van deze tandarts. De kleurcorrectie gebeurt in overleg met de patiënt en kan van zeer wit (bleachkleur), tot een meer natuurlijk warm geel-witte kleur uitgevoerd worden.  Voordelen van dit type behandeling is de snelheid (1 of 2 behandelingen) en lagere kostprijs t.o.v. van porselein veneers. Nadelen zijn de kleurstabiliteit en sterkte. Composiet veneers verliezen sneller hun glans en vertonen sneller verkleuring dan porselein veneers. Om deze reden adviseren we vaak om composiet veneers na 5 tot 10 jaar te vervangen in functie van de esthetische wensen van de patiënt. Een goede dagelijkse mondhygiëne is hierbij de grootste garantie op een succesvol blijvend resultaat. 

Porselein veneers
Porselein veneers of facings worden gemaakt in overleg met de patiënt en tandtechnicus. De tandarts bepaalt hierbij het design van de nieuwe glimlach in overleg met de patiënt en simuleert dit in de mond. Eenmaal de patiënt akkoord gaat wordt dit gecommuniceerd met de tandtechnicus op basis van foto en video. Na eventuele voorbereidende behandelingen zoals tandvleescorrecties of bleaching wordt de behandeling meestal in 2 sessies uitgevoerd. Tijdens de eerste behandeling worden de tanden licht correctief beslepen waar nodig om de gewenste ruimte voor de tandtechnicus te creëeren (0,3 tot 1mm) in functie van de gewenste kleur en om te vermijden dat de facings te dik of bol zouden ogen. Bij oudere patiënten is er vaak  glazuurverlies en kan er met minimale aanpassingen gestart worden met veneers. Wanneer de tanden echter niet goed gepositioneerd zijn of het beoogde kleurverschil zeer groot is, moet er meer ruimte gecreëerd worden om een natuurlijk resultaat te bekomen. Na deze correcties worden de tanden afgedrukt of gescand en zo bezorgd aan de tandtechnicus die dan aan de slag kan om de porselein veneers te creëeren. De patiënt krijgt na deze behandeling ‘tijdelijke veneers’ in kunststof om de tanden te beschermen en reeds een indruk van het eindresultaat te geven. Deze tijdelijke veneers zijn echter vrij breekbaar en gedurende deze periode moet de patiënt harde zaken vermijden bij het kauwen evenals zaken afbijten met de voortanden. Indien de patiënt nog opmerkingen heeft over het ontwerp, komt de patiënt nog eens extra naar de praktijk (of labo) om het finale design van de definitieve veneers te bespreken. MOND werkt enkel met top tandtechnici van onder meer LAB@MOND die handgemaakt maatwerk leveren voor een optimaal eindresultaat. Na 1 tot 2 weken zijn deze facings klaar en worden deze geïnspecteerd door de tandarts alvorens deze gepast worden bij de patiënt. 

Tijdens deze 2e behandeling worden de tijdelijke veneers verwijderd en worden de definitieve veneers gepast, waarna de patiënt deze goedkeurt voor plaatsing. Bij een akkoord van de patiënt worden de veneers met de nodige zorg en precisie geplaatst onder de meest hygiënische omstandigheden voor een perfecte integratie met het omliggende tandvlees en minimale kans op verkleuring door speeksel of bloedcontaminatie. 1 week later komt de patiënt nog even terug naar de praktijk voor finale inspectie van de beet en pasvorm, waarna nog eindfoto’s van het resultaat genomen worden.

Behandelingen met porselein veneers zijn zeer kritisch, maar indien correct uitgevoerd geven deze prachtige resultaten die ook op lange termijn blijven zolang de patiënt een goede dagelijkse mondhygiëne nastreeft. Wetenschappelijk onderzoek spreekt over overlevingspercentages van 90% na 10 jaar bij patiënten die niet knarsen. Wanneer er een vermoeden van knarsen of klemmen zou zijn, maken we nog een extra beschermbeugel om ’s nachts te dragen.

Iets voor jouw mond?

Heb je nog vragen over deze dienst of een andere, of wens je over te gaan tot het maken van een afspraak?

Contacteer ons